>> Sieraden en Juwelen met OPALEN. Gemaakt door Edelsmid / Ontwerper.

 

 


Informatie over OPALEN.

  > Massieve Zwarte OPAAL. 
  Lightning Ridge.  Austalie.
  13.0 x 8.0 x 3.5 mm. 2.16 ct.
  Waarde van de Opaal €12000

>> Bovenstaande Zwarte OPALEN zijn door ons gebruikt in Juwelen.

>> DESIGN  Sieraden en Juwelen.


Onderhoud van Sieraden met Opaal:

Opalen bevatten 3 tot 30% water. In de loop van de tijd kan de steen zijn water verliezen, daardoor zal het prachtige kleurenspel ( opaliseren ) verminderen. Het uitdrogen kan worden voorkomen door bij niet dragen van het sieraad  b.v. s'nachts etc. deze te bewaren in een vochtige ruimte b.v. de badkamer etc.

Opaal

Opaal behoort tot de kwarts groep. Het heeft de samenstelling van kwarts, nl. SiO2. Daarnaast bevat  opaal een variabele hoeveelheid water. Vaak ligt het watergehalte tussen de 4 en 9%,  het kan echter oplopen tot 25%. Opaal heeft een zeer variabel uiterlijk. De hardheid varieert tussen de 5 en 6, opaal is dus wat zachter dan kwarts. Daarnaast is ook het soortelijk gewicht lager, nl. tussen 2.0 en 2.25.

 

Ondanks dat opaal tot de kwartsgroep behoort zijn er toch wel grote verschillen met kwarts. Het belangrijkste verschil is de kristalvorm. Kwarts is duidelijk kristallijn, het kan zeer kleine tot zeer grote kristallen vormen. Dat is niet het geval met opaal. De meeste opalen hebben helemaal geen kristalvorm, ze zijn m.a.w. amorf. Hoe ontstaat opaal? Door oplossing van kwarts in water kan een gelachtige kwartsoplossing ontstaan. Deze gel kan langzaam uitharden. Deze uitgeharde gel heeft dan de samenstelling van kwarts, met extra water, en wordt dan opaal genoemd. Gelachtige kwartsoplossingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Regenwater kan in de ondergrond gaan circuleren waardoor het warm wordt en kwarts kan oplossen. Ook andere waterige oplossingen kunnen in de aardkorst circuleren en kwarts oplossen. De oplossingen kunnen via hete bronnen naar buiten komen en op de aarde opaal vormen. De oplossingen kunnen ook door gesteenten circuleren en daar holten opvullen en uitharden tot opaal. De meeste opaal ontstaat waar kwartsrijke oplossingen zijn ontstaan door het oplossen van skeletjes van organismen die uit kwarts bestaan. Dit is b.v. het geval bij de opalen die in Australië zijn ontstaan. De opaal bevindt zich hier in een soms kleiige zandsteen. De opaal vult onregelmatige holten op of bevindt zich als dunne laagjes in het gesteente.

De meeste opalen zijn amorf. In de opalen met een edelsteenkwaliteit blijkt echter, na röntgen-onderzoek, wel degelijk een soort geordende structuur aanwezig te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de structuur van sommige opalen kleine bolletjes aanwezig zijn die in een hexagonale en/of kubische dichtste bolstapeling aanwezig zijn. De grootte van de bolletjes varieert in de verschillende opalen van 150 nm tot 300 nm. Tussen de bolletjes in bevindt zich het water. Als wit licht door de kleurloze opaal gaat kan het gebeuren dat op het grensvlak van de bolletjes en het water bepaalde golflengten gebroken worden en als pure spectrale kleuren gereflecteerd worden en naar buiten komen (interne reflexen). Vooral de opalen met spectaculaire lichteffecten worden als edelsteen zeer gewaardeerd.

Indien de bolletjes in de structuur zeer regelmatig gerangschikt zijn ontstaan prachtige kleuren. Zodra de lichtval verandert veranderen ook de kleuren. Dit wordt ook wel "opaliseren" genoemd. Opalen die dit kleurenspel laten zien worden "edelopalen" genoemd. Een vuuropaal is een edelopaal met een kleurenspel van oranje en rode tinten.
Bij opalen die een bolletjes structuur hebben die zeer onregelmatig is kan een ander effect optreden. Het blauwe deel uit het licht wordt gereflecteerd waardoor de opaal een melkachtig blauw uiterlijk krijgt. Het gele en het rode deel uit het licht worden echter door de bolletjes doorgelaten en komen aan de andere kant van de opaal weer naar buiten. Dit wordt "opalesceren" genoemd. Hoe dieper het rood dat de opaal verlaat deste kostbaarder is de opaal.

 


 

 

For purchase inquiries, info...etc  Contact Us:

Contact Info:  > Phone - Mail - Address etc.

 Website  - Start  

  AK-Antiek